Muffinsütés eszközei

Ha már eldöntötted, hogy muffint fogsz sütni, néhány eszköz feltétlenül szükséges hozzá, de ezek beszerzése nem olyan drága, hogy ne engedhetnéd meg magadnak. Ráadásul ezeket...

Olvasd tovább...

A muffinsütés alapjai

A muffin méltán szerezte meg az egész világon a legnépszerűbb jelzőt. Hiszen azok is könnyen boldoulnak vele, akik először próbálják. Nagyszerű édesség, tea, vagy kávé...

Olvasd tovább...

A muffin eredete

A muffin eredetileg angol sütemény, melyet a X században cselédek készítettek maradék süteményekből, kenyérből, morzsákból. A XVIII. században Muffin Man-ek árusították a süteményeket az utcákat...

Olvasd tovább...

Tippek, trükkök

 Néhány tanácsot betartva az eredmény még jobb lesz! Az egyik legfontosabb, hogy szívvel lélekkel készítsük, mindig örömmel a muffinokat. Ez érezhető lesz a végeredményben is....

Olvasd tovább...

A cupcake eredete

A cupcake-et először egy 1700-as évekből származó amerikai szakácskönyv említi – hódító útjára azonban csak a 19. században indult. Az akkori süteményekhez képest villámgyorsan készült...

Olvasd tovább...
01234

Áfonyás muffin citromos mázzal 2

Áfonyás muffin citromos mázzal 2

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi fok: normál
Alkalom: vendégváró 


Mi lehet hívogatóbb a reggelizőasztalon, mint néhány muffin? Kezdje a napot vele! Vagy lepje meg kedvesét, gyerekeit egy rendhagyó reggelivel: 1 db áfonyás muffin citomos mázzal, 1 szelet sárgadinnye és 1 csésze forró tejeskávé vagy kakaó.

 

Hozzávalók 12 muffinhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál só
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2,5 dl és egy evőkanál fölözött vagy sovány tej
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 dl sovány tejföl
  • 2 kiskanál vaníliaeszencia
  • 30 dkg friss vagy fagyasztott áfonya
  • 10 dkg átszitált porcukor
  • 2 kiskanál reszelt citromhéj 

 

Elkészítés:

  • A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 lyuku muffinsütő mélyedéseit papírral kibéleljük. A lisztet, a sütőport, a sót és a kristálycukrot egy nagy tálban összekeverjük. Egy másik tálban összekeverjük a 2,5 dl tejet, a tojást, a vajat, a tejfölt és a vaníliaeszenciát.
  • A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tejes keveréket, s villával lazán az egészet összekeverjük. Nem kell sokáig keverni. Hozzáöntünk 20 dkg áfonyát.
  • Kanállal a tésztát a muffinsütő mélyedéseibe töltjük és egyenletesen megszórjuk a maradék áfonyával. 20 percig sütjük, illetve amíg a közepébe szúrt tű már nem ragacsos. A kész muffinokat rácsra téve kihűtjük.
  • A mázhoz kis tálban összekeverjük a porcukrot, a citromhéjat és a megmaradt tejből annyit, hogy a máz eléggé folyékony legyen ahhoz, hogy a kihűlt muffinokra lehessen csöpögtetni.

 

Ez a muffin recept eredetileg a "Lépésről lépésre" című könyvben jelent meg.

Copyright © Csokismuffin.hu 2014